Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Οι Έλληνες είχαν ανακαλύψει το Περού πριν από το 1600 π.Χ. ;




Αυτή η περιγραφή του Ησιόδου φαίνεται να ταιριάζει με τα μυστηριώδη ερείπια του λαβυρίνθου στο Chavin de Huantar στις Περουβιανές Άνδεις, σύμφωνα με τον Δρ Enrico Mattievich, έναν συνταξιούχο καθηγητή φυσικής από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο (UFRJ) στη Βραζιλία.
Ο Δρ Mattievich έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Ταξίδι στη Μυθολογική Κόλαση», το 2011, στο οποίο περιγράφει το επικό ταξίδι του Οδυσσέως στον Κάτω Κόσμο που κατά τον καθηγητή βρίσκεται στη Νότια Αμερική.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδος theepochtimes.com, μέρος αυτού του βιβλίου εξετάζει τις ομοιότητες μεταξύ του Chavin de Huantar με τις περιγραφές του Ησιόδου. Δεν είναι μόνο οι γεωγραφικές ενδείξεις που ταιριάζουν με τον χώρο, αλλά και οι τοπικοί θρύλοι επίσης με τον Ελληνικό μύθο, όπως και αντικείμενα του ναού, αναφέρει η ιστοσελίδα.
Γεωγραφικές Ομοιότητες
Ο Ησίοδος γράφει στη «Θεογονία» του για τον τόπο κατοικίας των Γοργόνων: «… Σκοτεινός και υγρός που μισούταν ακόμη και από τους θεούς-αυτό το χάσμα είναι τόσο μεγάλο όπου χανόταν ένα σκοτεινό ποτάμι και που κανείς δεν φθάνει μέχρι τον πυθμένα του ακόμη και αν κάνει πορεία ενός ολόκληρου έτους… »

Ο Mattievich αναρωτιέται αν αυτό περιγράφει τις εκβολές του ποταμού Αμαζονίου. Ή μήπως περιγράφει το κατά μήκος επικίνδυνο ταξίδι πέρα ​​από τον ωκεανό στη Νότια Αμερική, ακολουθούμενο από το ταξίδι μέχρι τον Αμαζόνιο για να φτάσει τελικώς στις πύλες της Pongo de Manseriche-ένα βαθύ και στενό φαράγγι που στραγγίζει τον ποταμό Marañón; Επικίνδυνες δίνες συχνά σχηματίζονται στο άνω ρου του Marañón.
Chavín_de_Huantar_Août_2007_-_Plaza
Ο αρχαιολογικός χώρος του Chavin de Huantar
Ο Ησίοδος γράφει επίσης: «Εκεί ξεχωρίζει το Σπίτι της ζοφερής νύχτας, με μαύρα σύννεφα και σάβανο το σκοτάδι. Πριν από [το Σπίτι της νύχτας] … ο [Atlas] στέκει όρθιος.»
Το Chavin de Huantar είναι ένα παλάτι μπροστά στις παν υψηλές Άνδεις. Είναι το «σπίτι της Νυκτός» η κατοικία της Γοργόνας; Είναι ο «Άτλας», ένα από τα βουνά των Άνδεων;
Τα αρχαία αντικείμενα
Η «Γοργόνα» απεικονίζεται στη μέση του υπογείου λαβυρίνθου, πάνω σε ένα πυλώνα περίπου 4,5 μέτρα ψηλό. Γύρω από το ανάκτορο υπάρχουν σκόρπια πέτρινα κεφάλια που ίσως απεικονίζουν τους απολιθωμένους μάρτυρες της δύναμης της Γοργόνας.
Η «Γοργόνα» γλυπτό στον Chavin de Huantar, όπως απεικονίζεται στη σελίδα 67 του βιβλίου του Δρ Enrico Mattievich, το «Ταξίδι στην Μυθολογική Κόλαση, Ανακάλυψη της Αμερικής από τους αρχαίους Έλληνες.»
Πάνω από την «Γοργόνα» είναι ένα μικρό δωμάτιο θυσιών από την οποία το αίμα των θυμάτων χύνεται μέσα στο στόμα της θεότητας. Ο Mattievich έγραψε για την εμπειρία του όταν επισκέφθηκε την περιοχή: «Αντιμετώπισα το επιβλητικό πέτρινο πυλώνα …
Προσπάθησα να φανταστώ πόσο φρικτό θα πρέπει να ήταν καλυμμένος με αίμα. Αν η αγωνία και ο τρόμος μπορούσαν να αφήσουν τα σημάδια τους πάνω στην ύλη, τότε ο πυλώνας θα περιέχει σίγουρα όλα τα μοιρολόγια της κόλασης.»
Drawing-of-the-Gorgon
Ένα γλυπτό τρομακτικής θεότητας στα ερείπια του λαβυρίνθου του Chavin de Huantar είναι η Γοργώ των Ελλήνων, σύμφωνα με τον Mattievich.
Το γλυπτό μοιάζει με απεικονίσεις της Γοργόνας που βρέθηκαν στην Ευρώπη, λέει ο καθηγητής Mattievich επικαλούμενος και άλλους ερευνητές που έχουν μιλήσει γι αυτές τις ομοιότητες.
Για παράδειγμα, το 1926, ο ανθρωπολόγος José Imbelloni συνέκρινε την γλυπτική του Chavin de Huantar με το κεφάλι της Γοργούς του 6ου αιώνος ιερό των Συρακουσών στη Σικελία. Ο Imbelloni είχε πει τότε ότι το περουβιανό γλυπτό ήταν ελληνικής καταγωγής και ότι ο λαός του Περού δεν θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει ένα τέτοιο παρόμοιο άγαλμα κατά τύχη.
Gorgon-heads-480x645-446x600
Γοργόνεια από την Αμερική και τη Μεσόγειο
(1. Αθήνα, 2. Κολομβία, 3. Σικελία (Ιταλία) και 4. Περού), όπως απεικονίζεται στη σελίδα 69 του βιβλίου του Δρ Enrico Mattievich, το «Ταξίδι στην Μυθολογική Κόλαση, Ανακάλυψη της Αμερικής από αρχαίους Έλληνες.»
Η ηλικία του Chavin de Huantar δεν είναι επακριβώς γνωστή. Ο Mattievich εξήγησε ότι θα μπορούσε να εντοπίσει τα αρχαιότερα ευρήματα πίσω στο 1300 π.Χ. Η ίδια η θρησκεία Chavin χρονολογείται από το 1600 π.Χ.
Τοπικοί μύθοι και Ελληνικοί μύθοι
Ένας μεταγενέστερος μύθος του Chavin είναι για τον θεό Huari ο οποίος είναι μια εκδοχή του ελληνικού μύθου του Περσέως, λέει ο Mattievich. Οι ντόπιοι μύθοι αναφέρουν ότι ο Huari είχε προσκληθεί σε μια γιορτή σχεδιάζοντας να τον παγιδεύσουν και να τον σκοτώσουν εκεί. Ο Huari κατάλαβε όμως το τέχνασμα και μετάτρεψε τους ενόχους σε πέτρα. Η γιορτή και η επακόλουθη απολίθωσης λέγεται ότι συνέβησαν στο Chavin de Huantar.
Στον αντίστοιχο ελληνικό μύθο, ο Πολυδέκτης οργάνωσε ένα συμπόσιο στο οποίο όλοι οι φιλοξενούμενοι έπρεπε να δώσουν ως δώρα άλογα. Ο Περσέας επειδή δεν είχε άλογο, ζήτησε από τον Πολυδέκτη να του φέρει ό, τι άλλο επιθυμεί.
Ο Πολυδέκτης θέλοντας να θέσει τον Περσέα σε μεγάλο κίνδυνο του ζήτησε το κεφάλι της Γοργόνας Μέδουσας. Μέσα από μια μακρά πορεία των γεγονότων, ο Περσέας κατάφερε να αποκεφαλίσει την Μέδουσα, να πάρει το κεφάλι και έτσι να έχει τη δύναμη να μετατρέψει τους εχθρούς του σε πέτρα.
Ηλίας Σιατούνης, medicalland.gr
 
http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Αρχαίες Περσικές Επιγραφές αποδεικνύουν την Ελληνικότητα των Μακεδόνων - υπό Παναγιώτη Κ. Μητροπέτρου Λυκειάρχη - Φιλολόγου & Νομικού





                                                                                   

  1. Εισαγωγή

Συνήθως εμείς οι Έλληνες αποδεικνύουμε κάποια ιστορικά γεγονότα, που μάς αφορούν, ανατρέχοντας μόνο σε ελληνικές πηγές. Για το θέμα όμως της ελληνικότητος των Μακεδόνων υπάρχουν και αρχαίες μαρτυρίες, επιγραφικές και απεικονιστικές,  που προέρχονται  από την Περσία και μάλιστα είναι σκαλισμένες στις προσόψεις βασιλικών τάφων και σε άλλα μνημεία της εποχής των Αχαιμενιδών.                       Θα ασχοληθούμε λοιπόν με τις περίφημες αυτές μαρτυρίες, οι οποίες εν πολλοίς είναι άγνωστες.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Βρέθηκε τεράστια προϊστορική νυχτερίδα που …περπατούσε

common-vampire-bat_505_600x450
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος νυχτερίδας που περπατούσε στα τέσσερα και ήταν τρεις φορές το μέγεθος από την μεγαλύτερη που ζει σήμερα.

Πιστεύεται ότι έζησε πριν 16 εκατομμύρια έτη, και βρισκόταν περισσότερο σε υποτροπικά δάση με συχνές βροχές, όπου ήταν γεμάτα από έντομα, νέκταρ, γύρη και φρούτα, αγαπημένα «εδέσματα» για την νυχτερίδα.
Η miocenalis Mystacina, ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλο σύγχρονο είδος νυχτερίδων και πιστεύεται ότι είναι ο άμεσος συγγενής του Mystacina tuberculata που υπάρχει σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του cbsnews.
93626web
Απολιθωμένα δόντια της miocenalis Mystacina που βρέθηκαν στη Νέα Ζηλανδία.
«Η ανακάλυψή μας δείχνει για πρώτη φορά ότι οι νυχτερίδες Mystacina ζούσαν στη Νέα Ζηλανδία περισσότερο από από 16 εκατομμύρια χρόνια πρίν, όπου έβρισκαν καταλύματα κοντά σε φυτά όπου μπορούσε να βρει πιο εύκολα τροφή», είπε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Suzanne Hand από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας .
Το μεγάλο μέγεθος της όμως μπορεί, να ευνοεί περισσότερο την εύρεση επίγειας τροφής, παρά στον αέρα όπως έντομα.
«Το μέγεθος των νυχτερίδων περιορίζει τις απαιτήσεις μιας πτήσης και ηχοεντοπισμού, που θα πρέπει να είναι γρήγορη και ακριβής για να κυνηγήσει έντομα στο σκοτάδι», είπε η Hand.
«Το ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος αυτής της νυχτερίδας δείχνει ότι κυνηγούσε βαρύτερα θήραμα στο έδαφος, όπως και τρεφόταν με μεγαλύτερα φρούτα, που ξεπερνούσαν σε μέγεθος ακόμη και τη μικρή ξαδέλφη της», καταλήγει η Hand.
Ηλίας Σιατούνης

ΠΗΓΗ =   http://www.crashonline.gr/%CE%B2%CF%81%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BD%CF%85%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%81/



http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Η ΕΚΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Ν» ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ



 i katargisi toy n



 

Κάθε γράμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου εκπέμπει ήχο και εικόνα. Κάθε λέξη τέθηκε από τους «Ονοματοθέτες», με ακρίβεια και όχι τυχαία και έχει άμεση σχέση Αιτίας και Αιτιατού, μεταξύ Σημαίνοντος και Σημαινομένου. Το «Ν» συντονίζει τον εγκέφαλο.
Σχετικά πρόσφατα (1996) στο Ιατρικό Περιοδικό MEDIZIN-JOURNAL στην Γερμανία, δημοσιεύτηκε μία επιστημονική εργασία, σύμφωνα με την οποίαν: «Η εκφορά του γράμματος «Ν» μεταφέρει

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Βούλγαροι αρχαιολόγοι ψάχνουν για «πρωτο-Βουλγάρους» - ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - από τη Μογγολία χρησιμοποιώντας ανασκαφικά ευρήματα στο Περπερικόν


Οι Βούλγαροι ψάχνουν για «πρωτο-Βουλγάρους» από τη Μογγολία

Από τις πρώτες ημέρες  των φετινών αρχαιολογικών ανασκαφών, οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι ‘έπεσαν’ σε ένα μικρό χάλκινο αγαλματίδιο του Απόλλωνα, που χρονολογείται  στον Γ΄αιώνα π.Χ.

Εντοπίστηκαν ίχνη του χαμένου Ιερού του Απόλλωνος στον Εύξεινο Πόντο

Ζωοφόρος-απόσπασμα- που δείχνει δύο Έλληνες οπλίτες- 6ος αιώνας π.Χ.

Σωζόπολη- Βουλγαρία.

 Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε νέα ευρήματα σε ένα μικρό νησί απέναντι από την ακτή του Εύξεινου Πόντου, κοντά στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας.
 Ευρήματα, τα οποία μπορούν να ρίξουν φως για την τοποθεσία και τα χαρακτηριστικά ενός χαμένου ναού του Απόλλωνα, που χτίσθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα.

 Επιγραφικές πηγές τεκμηριώνουν ότι ένας ναός του Απόλλωνα είχε δημιουργηθεί κοντά στην αρχαία ελληνική αποικία της Απολλωνίας Ποντικής (το Πόντου), η οποία βρίσκεται κοντά στη σημερινή Σωζόπολη.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Στην Τουρκία, αρχαιοκάπηλοι κατέστρεψαν ναό στην αρχαία Ιεράπολη της Κιλικίας






Νόμισμα της αρχαίας πόλης: «ΙΕΡΑΠΟΛΙΣ»



Στις τουρκικές αρχές καταγγέλθηκε ότι αρχαιοκάπηλοι κατά τη  διάρκεια νυκτερινών ανασκαφών με τη χρήση ενός εκσκαφέα κατέστρεψαν αρχαίο κτίσματα  σε αρχαιολογική τοποθεσία όπου βρίσκονταν ο ναός  της «Αρτέμιδος της Περσαίας».

Η μετενσάρκωση του Σπάρτακου,


Φωτογραφία εξωφύλλου




Μακριά από τα ηλίθια κουφάρια των αποστατών της φύσεως,
των παραποιήσεων και  παραμορφώσεων των φυσικών ισορροπιών.
Και συ, Κουφάρι  
αποκαμωμένο στην στιλπνή φωλιά σου
δεν έχεις παρά να μετράς τις ώρες,

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Το αρχαιότερο γλυπτό του Κόσμου ; Οι Μεσοπλειστικαινικές ρίζες της Τέχνης ; Δρ Νίκος Α. Πουλιανός


 Σχέδιο του Πρωτόγλυπτου της Μακεδονίας - πρόσθια όψη.
(Δημοσιεύθηκε στις ανακοινώσεις του XVI Συμποσίου Προϊστορικής Τέχνης στη Valcamonica της Ιταλίας, 24-29 Σεπτ. 1998. Εκδ. Prof. E. Anati.)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Mία αρχέγονη, πιθανότατα ανθρωπόμορφη, αναπαράσταση βρέθηκε στο λιγνιτωρυχείο Καρδιάς Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ, σε βάθος 10 -12 περίπου μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους.



       Αναπαριστά μία όρθια φιγούρα που αποτελείται από τρία περίπου ίσα μέρη, το κεφάλι, το σώμα και τα πόδια, συνολικού ύψους 233 χλστ. και μέγιστου πλάτους 151 χλστ.
Αποτελείται από συμπαγή λευκό λεπτοφυή ασβεστιτικό ψαμμίτη, ο οποίος εμπεριέχει ενσωματωμένες μικρές ασβεστολιθικές πέτρες. Η περιοχή που αντιστοιχεί στα μάτια και τα

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Στοιχεία της ιστορίας της ελληνική γλώσσας στην Καλαβρία - Giorgio Asderis -


[η ανωτέρω φωτογραφία προέρχεται από την σελίδα του  Giorgio Asderis  : 
https://www.facebook.com/426168967444638/photos/a.439930466068488.99294.426168967444638/901813393213524/?type=1 -----η δε πηγή της είναι η ακόλουθη : http://dattola.com/]

Vorrei soltanto sottolineare che la presenza dei Greci in Italia risale nel II millennio a.C. Malgrado gli annunci “ ufficiali” delle “ Autorita’ Archeologiche” che per forza vogliono l’ arrivo dei Greci circa il VIII-VII secolo a.C. le prove esistenti vengono a smentirli. Infatti, nel Museo Archeologico di Taranto, nel pian terreno si trovano statue a ceramiche dal epoca dei Minyes( Mini) provenienti dalla Tessaglia che risalgono nel II millennio a.C. Sfortunati gli

Εικόνες καθημερινότητας του Μεταπολεμικού Πειραιά - Του Στέφανου Μίλεση



Πασαλιμάνι 1944

Του Στέφανου Μίλεση



Δύο αποβατικά σκάφη εισέρχονται αργά μέσα στον Λιμένα της Ζέας και αποβιβάζουν Άγγλους στρατιώτες. Ένα αμερικανικό αεροπλάνο αποθανατίζει την στιγμή, σε μια πολύ όμορφη φωτογραφία του Πασαλιμανιού του 1944. Οι Άγγλοι στρατιώτες αποβιβάζονται μπροστά στο Ρολόι στο Πασαλιμάνι που μετρά μόλις πέντε χρόνια ζωής (κατασκευάστηκε επί Μανούσκου το 1939). 

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Στοιχεία από τη ζωή των αρχαίων Τροιζηνίων - ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΤΟΥΖΗ Δημοσιογράφος -Ερευνητής

 
Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα ευρήματα  στους τρεις τάφους - και όχι μόνο - που ανακαλύφθηκαν στην Τροιζήνα, 100 περίπου μέτρα  από το χωριό, δεξιά στο δρόμο προς το Βίδι, στο οικόπεδο  της  κας Αγγελικής  Σαραντοπούλου- Σπηλιοπούλου. Όμως συγκεντρώθηκαν  τα κινητά  και σκεπάστηκαν και διατηρούνται σε κατάχωση  όσα δεν μπορούσαν να μεταφερθούν. Ιδιαίτερα  εντυπωσιακά  αποδείχθηκαν  τα χάλκινα αγγεία και  άλλα  αντικείμενα   των  τριών  κιβωτιόσχημων   τάφων

      
Οι αποκαλυφθέντες τάφοι
     Η Διεύθυνση Προϊστορικών  και Κλασσικών Αρχαιοτήτων   με το υπ αριθμ.  105539/4929/18-11-2008  έγγραφό της μας γνώρισε σχετικά:   
     «….(β) ως προς την υπόθεση, της κας Αγ. Σαραντοπούλου -Σπηλιοπούλου, σας ενημερώνουμε ότι μετά την από 18-1-2005 αίτηση της προς την ΚΣΤ' Ε.Π.Κ.Α. για χορήγηση άδειας ανέγερσης διώροφης οικοδομής σε οικόπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας της στον οικισμό της Τροιζήνας, διενεργήθηκαν δοκιμαστικές τομές κατά τις οποίες αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες. Ακολούθησε ανασκαφική έρευνα που διήρκεσε από τον Μάϊο του 2006 έως τον Ιούλιο του 2007 και κατά την οποία αποκαλύφθηκε τμήμα νεκροταφείου με χρήση από τους ύστερους κλασικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Τα κινητά ευρήματα που προέκυψαν μεταφέρθηκαν για συντήρηση στα εργαστήρια των Μουσείων Πειραιά και Πόρου και σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου.
       Η αρμόδια ΚΣΤ' Ε.Π.Κ.Α. ενημέρωσε την ιδιοκτήτρια για την ανάγκη τροποποίησης της υποβληθείσας αρχιτεκτονικής μελέτης, προκειμένου να διατηρηθούν άθικτες σε κατάχωση οι αρχαιότητες που δεν ήταν δυνατόν να απομακρυνθούν (τμήμα ταφικού περιβόλου και τρεις πώρινοι σαρκοφάγοι).
        Μετά την ολοκλήρωση της σωστικής ανασκαφής και την κατάθεση της τροποποιημένης αρχιτεκτονικής μελέτης και δεδομένου ότι η προβλεπόμενη πραγματοποιημένη κάλυψη ανερχόταν στα 145,25τ.μ. (μικρότερη δηλαδή των 400τ.μ.), η έγκριση για την άδεια ανέγερσης της υπόψη οικοδομής εκδόθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων βάσει της παρ.1 του άρθρου 1 της αρ.ΥΠΠΟ.ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/15/3696/20-1-2004 εξουσιοδοτικής Υπουργικής Απόφασης (Φ.Ε.Κ.180/30-1-2004), υπό τον όρο ότι οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες θα διατηρηθούν σε κατάχωση. Οι εργασίες κατάχωσης πραγματοποιήθηκαν από υπάλληλο της ΚΣΤ' Ε.Π.Κ.Α. και εν συνεχεία άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες…...
     Άλλη  σωστική ανασκαφή έφερε  στο φως τμήμα ταφικού περιβόλου του 4ου αι. π.Χ. με 15 ταφές.   Η ταφική δραστηριότητα  στην περιοχή  φαίνεται να  αρχίζει  από την πρωτογεωμετρική  εποχή.

                   ΕΝΑ  ΒΡΕΦΟΣ  ΘΑΜΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΓΓΕΙΟ
 
      Στην  Τροιζήνα  ανακαλύφθηκαν δύο αρχαία νεκροταφεία. Ένα ανατολικά της αρχαίας πόλης και ένα δυτικά.
      Αυτό που αναφερόμαστε είναι το ανατολικό.

    Πιθάρι με  το  βρέφος

      Σ αυτό βρέθηκε  ένα πιθάρι  μέσα στο οποίο είχε τοποθετηθεί ένα νεκρό βρέφος.
      Ενα πήλινο θήλαστρο μαζί με τρία άλλα αγγεία, είχαν εναποτεθεί ως προσφορά επάνω στη μικρή λάρνακα με τη  σορό του βρέφους, Ισα - ίσα που θα είχε πρόλαβε να ξεκόψει από το γάλα της μάνας του. Τα θήλαστρα  είχαν εφευρεθεί από τα αρχαία χρόνια για να τρέφονται τα βρέφη, μόνον που τότε τα συνόδευαν και στον θάνατο, όταν αυτός  ερχόταν τόσο νωρίς. Ενα τέτοιο, λοιπόν, πήλινο θήλαστρο μαζί με τρία άλλα αγγεία, που είχαν εναποτεθεί ως προσφορά επάνω στη μικρή λάρνακα με την ταφή ενός βρέφους, αντίκρισε η αρχαιολόγος κα Μαρία Γιαννοπούλου κατά την ανασκαφή  στο αρχαίο νεκροταφείο της Τροιζήνας, όπως η ίδια είπε.
     Το εύρημα  τοποθετείται στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.  και δεν ήταν το μόνο που είχε σχέση με παιδιά. Επρόκειτο για εποχές άλλωστε κατά τις οποίες η θνησιμότητα νεογνών και παιδιών ήταν τεράστια, ιδιαίτερα κτερίσματα λοιπόν, παιχνίδια συνήθως, τα ακολουθούσαν στην ταφή.  

        Θήλαστρον
       Μια καθιστή πλαγγόνα (κούκλα με κινητά μέλη), δύο φτερωτοί Ερωτες, ο ένας από τους οποίους αναπαριστάνεται ως παιδική μορφή, τυλιγμένος με ιμάτιο και ο άλλος ως γυμνός έφηβος, δύο επίσης γυναικεία ειδώλια χορευτριών με ζωηρή κίνηση, δύο ογκώδεις σιδερένιοι δακτύλιοι, κάποια αγγεία αλλά και δύο ακόμη θήλαστρα ήρθαν στο φως σε μια άλλη παιδική ταφή της Τροιζήνας, που χρονολογήθηκε στους Ελληνιστικούς χρόνους. Ηταν ένας εγχυτρισμός, ταφή δηλαδή σε πίθο, ο οποίος μάλιστα είχε επιδιορθωθεί με μολύβδινους συνδέσμους, όπως γινόταν συχνά στην αρχαιότητα. Δύο ακόμη ταφές παιδιών, η μία από τα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. και η άλλη του 7ου αιώνα π.Χ., βρέθηκαν κτερισμένες και αυτές με μικρά αγγεία.

        Τα ευρήματα- στοιχεία από τη ζωή

     «Προέρχονται από το ανατολικό νεκροταφείο της Τροιζήνας, όπου φαίνεται ότι η ταφική δραστηριότητα αρχίζει από την Πρωτογεωμετρική εποχή, όπως αποδεικνύεται από έναν εγχυτρισμό σε γραπτό αμφορέα του 10ου αιώνα π.Χ. και φθάνει ως την Ελληνιστική» λέει η κυρία Γιαννοπούλου.
       Ανατολικά και δυτικά της αρχαίας πόλης εκτείνονταν τα νεκροταφεία της σε μια αγροτική περιοχή, τότε και σήμερα, με το μαλακό έδαφος στις όχθες των ποταμών να ευνοεί στη δημιουργία οργανωμένων και συστηματικών νεκροπόλεων. Στις πρόσφατες ανασκαφές της Εφορείας ήρθαν στο φως συνολικά δεκαπέντε ταφές όλων των ειδών (κιβωτιόσχημοι, κεραμοσκεπείς, εγχυτρισμοί, σε λάκκο, καύση, σε λάρνακα και σε πίθο) αλλά και ένας μαρμάρινος ταφικός περίβολος του 4ου αιώνα π.Χ. Και όπως οι ανασκαφές στα νεκροταφεία δίνουν τις αρτιότερες πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων, την κοινωνική τους τάξη, τα έθιμα και τη θρησκευτική τους πίστη ακόμη και σε βάθος χιλιετιών, έτσι και σε αυτή την περίπτωση μιλούν για τους αρχαίους Τροιζήνιους.

       Τα χάλκινα – εργαστήρια μεταλλοτεχνίας

        «Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα τριών από τους τάφους που περιείχαν χάλκινα αντικείμενα, όπως κάτοπτρα, κώδωνες με σιδερένιο κρουστήρα, έναν κάνθαρο, έναν επιχρυσωμένο δακτύλιο, αλλά και σιδερένιες στλεγγίδες, σιδερένιες αιχμές βελών, επίσης μια μολύβδινη πυξίδα και πολλά αγγεία, όπως αυτό που έχει τη μορφή κεφαλής αγοριού.
       Τα χάλκινα αγγεία και σκεύη από τους κλασικούς και τους πρώιμους ελληνιστικούς τάφους της Τροιζήνας είναι μικρού μεγέθους και σχετίζονται με το σερβίρισμα και την πόση του οίνου»  λέει η κυρία Γιαννοπούλου.
      «Οσο για τους χάλκινους κώδωνες μαζί με χάλκινα αγγεία, μπορούν να θεωρηθούν ως χθόνια αντικείμενα, καθώς θεωρείται ότι σχετίζονται με τη διονυσιακή λατρεία,  προσθέτει.
       Η παρουσία πολλών χάλκινων αντικειμένων εξάλλου και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας θεωρείται  από την ίδια ότι ίσως υποδηλώνει την παρουσία τοπικών εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας».
       Πρόκειται για μια υπόθεση που ενισχύεται από την ανεύρεση απορρίμματος χύτευσης χαλκού στην επίχωση μιας δεξαμενής των ρωμαϊκών χρόνων.
       Αλλά  όπως λέει η αρχαιολόγος, στην αρχαία Τροιζήνα υπήρχε διαχρονικά μια κλειστή, συντηρητική κοινωνία αγροτικού χαρακτήρα, χωρίς μεγάλη εμπορική δραστηριότητα.
 
Πηγή  απόψεων  αρχαιολόγου: ΤΟ ΒΗΜΑ/ Μαρια Θερμου  5- 4-09

                                                                                       ΒΑΣΙΛΗΣ  ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
                                                                                   Δημοσιογράφος -Ερευνητής

© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην
 πηγή  www.koutouzis.gr .

ΠΗΓΗ =  


http://pirforosellin.blogspot.gr/  -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.