Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Το Ιερό δένδρο πρό και μετά Χριστόν



[το έλατο υπήρξε εις την αρχαιότητα το σύμβολο της ζωής -αναπαρίστατο και εις νομίσματα της Πύλου]
Ελληνική Προϊστορία
Το Ιερό δένδρο  

   Η δενδρολατρεία φαίνεται ότι αποτελούσε την θρησκευτική τάση της ξοανικής εποχής και το ξόανο μπορούσε να είναι ζώο ή φυτό. Εις την Μινωϊκή Κρήτη είναι η ελιά, εις την αρχαία Μακεδονία είναι η δρυς και εις την αρχαία Ήπειρο είναι το έλατο. Όπου το κάθε δένδρο είναι θείο, και είναι η ανεξάντλητη ζωή. Συμβολίζει επίσης την γονιμότητα, την αφθονία, την τύχη, την υγεία, την αθανασία και την αιώνια ζωή. 
  Ο Ζευς ευρέθει σε νομίσματα κρητικά αγένειος, να κάθεται επάνω σε ένα έλατο, ως το έλατο της ζωής δηλαδή το δένδρο της ζωής.
  Επίσης σε ψηφιακές και μαρμάρινες ανάγλυφες παραστάσεις απεικονίζεται ο Ορφεύς επάνω σε ένα δένδρο ο Ορφέας να παίζει άρπα, όπου το δένδρο αυτό είναι και το δένδρο της ζωής.
  Τέλος σε ανασκαφικά ευρήματα της Πύλου, ευρέθησαν νομίσματα με τον Νέστορα, ο οποίος ήτο υιός του Νηλέως και της Χλωρίδος. Εις τα νομίσματα αυτά απεικονίζεται μαζί με ένα έλατο ως το δένδρο της ζωής.
Χριστιανική ιστορία
Το Ιερό δένδρο
  Ο Ιησούς παριστάνεται σε πρωτοχριστιανικές εικόνες επάνω σε δένδρο να παίζει άρπα.
  Ο Χριστιανισμός έχει ιερό του δένδρο το έλατο, όπου υπήρχε έξω από την φάτνη των αλόγων εκεί που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός [αλήθεια αν εγεννήθηκε εις την Βηθλεέμ που λέγουν ακόμη και σήμερα εκεί δεν υπάρχουν έλατα, μήπως η Βηθλεέμ που μας λέγουν είναι κάποια άλλη…].
Απόσπασμα από το βιβλίο του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη με τον τίτλο «Αναμνήσεις από το μέλλον του χθες» υπότιτλο «Ηρωολόγιον Αγιολόγιον», μέρος β,  [μέρος α, 1998 εκδόσεις Γεωργιάδης] υπό έκδοσιν
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου