Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Για την συντήρηση της αρχαίας πόλεως των Στύβερων, θα διαθέσει μεγάλα κονδύλια το κράτος των Σκοπίων - Βαρδἀρη - For the preservation of the ancient city of Styber, it will allocate large funds to the state of Skopje - Vardaris - there is a translator on the website






Μετά από αρκετά χρόνια αδιαφορίας για τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας μακεδονικής πόλης Στύβερα, αποφασίστηκε από το σλαβικό υπουργείο πολιτισμού των Σκοπίων (ίσως κατόπιν έξωθεν πιέσεων)  να διαθέσει 2,5 


εκατομμύρια ευρώ για τη διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου  του χωριού Σεπίγκοβο, όπου βρισκόταν η πάλαι ποτέ  ακμάζουσα πόλη Στύβερα, η οποία ανήκε στην αρχαία Παιονία και είχε ενσωματωθεί στο μακεδονικό βασίλειο από τον Φίλιππο το Β΄ και η οποία παρουσιάζει 'εκκωφαντικό' ελληνικό πολιτισμό στην περιοχή αυτή της αρχαίας βόρειας Μακεδονίας.
Στα Στύβερα έχουν βρεθεί πάνω από τριάντα  μακεδονικά αγάλματα ακέραια  και προτομές με ελληνικές επιγραφές και σε φυσικό μέγεθος καθώς και πλήθος στοιχείων από τον παρελθόντα  ελληνικό πολιτισμό στην περιοχή της βόρειας Μακεδονίας-κοντά στον Πρίλαπο- Πρίλεπ.
Ίσως ένας λόγος της μέχρι τώρα παραμέλησης  του αρχαιολογικού χώρου είναι ότι βρίθει αρχαιοελληνικών μνημείων που τονίζουν την ελληνικότητα της αρχαίας αυτής μακεδονικής περιοχής που άκμασε από τον τρίτο αιώνα προ Χριστού μέχρι τον τρίτο αιώνα μετά Χριστό και φέρεται να καταστράφηκε από βαρβαρικές επιθέσεις Γότθων και Ούννων.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο – συντηρητή, Κίρε Γιοβανόβσκι, το υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκρίνει όλα τα χρήματα που ζήτησε το Ινστιτούτο  και Μουσείο του Πρίλεπ για μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση του χώρου.
Οι εργασίες θα κρατήσουν μέχρι τον Οκτώβριο, και στόχος είναι να γίνει ο χώρος επισκέψιμος.
Μικρές Εκδόσεις Γιργος  χέδωρος
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου