Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Τα εγκαύματα της ντομάτας από τον ήλιο ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΟΥΤΣΗ -Tomato burns by the sun of PETROU PANOUTSI - there is a translator on the website



Τα  εγκαύματα της ντομάτας από τον ήλιο
Είναι γνωστό ότι οι τομάτες αγαπούν τις υψηλές θερμοκρασίες, όχι όμως τις πολύ υψηλές.

Για τον λόγο αυτό όταν οι θερμοκρασίες ξεφεύγουν (πχ σε καύσωνες) τότε το φυτό παθαίνει εγκαύματα όχι μόνο στα φύλλα του αλλά και στους καρπούς του. Η λύση είναι να τις προστατέψετε από τον έντονο ήλιο αυτές τις μέρες όπου οι θερμοκρασίες είναι επικίνδυνες. Αν καλλιεργείτε σε γλάστρα τότε τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς μπορείτε να μετακινήσετε τα φυτά σας σε μια ημισκιερή θέση. Για όσους όμως καλλιεργούν στον κήπο τότε θα χρειαστεί να τις προστατέψετε με δίχτυ σκίασης.
Δίχτυ σκίασης
Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορες ποιότητες, από πολύ λεπτό πλαστικό μέχρι φτιαγμένο από χονδρό πλαστικό (σαν πετονιά). Η δεύτερη επιλογή είναι και η καλύτερη καθώς το δίχτυ σκίασης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πολλές φορές σε μελλοντικές καλλιέργειες και έτσι δεν θα χρειαστεί να το ξαναπληρώσετε. Επιλέξτε πλέξη που να έχει ποσοστό σκίασης 35-45%. Όσον αφορά την τοποθέτησή του εκεί υπάρχουν πολλοί τρόποι. Πάντα όμως εξαρτάται από το πως έχετε στηρίξει τα φυτά σας, οπότε δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμμένος τρόπος να σας δείξω, το θέμα είναι να έχουν σκιαστεί τα φυτά σωστά και να μήν υπάρχει φόβος να σας το πάρει ο αέρας (σε περίπτωση που η περιοχή σας έχει θέμα με αέρα). Να θυμάστε ότι μετά το πέρας του καύσωνα καλό είναι να το βγάλετε για να έχουν τα φυτά σας όσο ήλιο πρέπει για να μπορούν να καρπίζουν, αλλιώς θα καταλήξετε με καταπράσινα φυτά χωρίς καρπούς!
Δίχτυ Σκίασης
Τέλος όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί το κάψιμο της τομάτας είναι επιφανειακό, επομένως αν καθαρίσετε εκείνη την περιοχή η υπόλοιπη τομάτα τρώγεται κανονικά.
Wistia video thumbnail - Τομάτα: Εγκαύματα από τον ήλιο
0:21

By Πέτρος Πανούτσος
http://pirforosellin.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου