Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Σαρκοφάγος με ελληνική επιγραφή βρέθηκε στα Σάταλα (φωτο) / Sarcofago con il greco iscrizione hanno trovato in Satala (foto)



Σαρκοφάγος με ελληνική επιγραφή βρέθηκε στα Σάταλα (φωτο)

(Φωτ.: haberler.com )
Τα Σάταλα ήταν ελληνική πόλη της Χαλδίας στην ποντιακή ενδοχώρα, στις πηγές των ποταμών Λύκου και Άκαμψι, την περιοχή όπου μεγαλούργησε ο Διγενής Ακρίτας. Επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αποτέλεσε το σημαντικότερο στρατιωτικό κέντρο, έδρα ρωμαϊκών λεγεώνων, στα όρια του Πόντου, της Μικρής και Μεγάλης Αρμενίας.
    Στην περιοχή, κοντά στη σημερινή κώμη Σαντάκ, σώζονται ερείπια της αρχαίας πόλης.
Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που έγιναν στο πλαίσιο εργασιών ανακατασκευής κέντρου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ανακαλύφθηκε η καλύπτρα σαρκοφάγου πιθανόν του 4ου αι., στην οποία υπάρχει επιγραφή στα ελληνικά, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ρωμαϊκή εξουσία δεν κατόρθωσε στην περιοχή αυτή να εκτοπίσει την ελληνική γλώσσα.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή λατρευόταν η θεά Αφροδίτη, απόδειξη της παρουσίας Ελλήνων από την κλασική περίοδο.
Μπρούντζινο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης που βρέθηκε στα Σάταλα και φυλάσσεται στο Βρεττανικό Μουσείο (φωτ.: commons.wikimedia.org )
Πηγή :
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου