Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Γιατί παραχάραξαν την καταγωγή των Μανιατών μετά την απελευθέρωση και δεν τους ονομάζουν Σπαρτιάτες ; του Όμηρου Ερμείδη - Perché hanno falsificato l'origine dei Maniatans dopo la loro liberazione e non li chiamano Spartani? da Omero Ermeidis





[η φωτογραφία προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : https://oimaniateseinaipantou.blogspot.gr/p/1821.html  ]
Γιατί παραχάραξαν την καταγωγή των Μανιατών μετά την απελευθέρωση και δεν τους ονομάζουν Σπαρτιάτες ; 

Γιατί οι Μανιάτες και η Μάνη τους έχουν χωρίσει σε Σπαρτιατική και Μεσσηνιακή. Ενώ τα ιστορικά στοιχεία από την αρχαιότητα μέχρι και την επανάσταση του 1821 εθεωρούντο Σπαρτιάτες και η Μάνη, ως μέρος της Σπάρτης.
Σπάρτη έλεγαν τότε τη Μάνη, έλεγαν Σπαρτιάτες και τους Μανιάτες, όχι μόνο στα τραγούδια αλλά και στα επίσημα έγγραφα. «Ηγεμόνα της Σπάρτης» προσαγορεύει τον Πετρόμπεη ο Υψηλάντης.
 «Σπάρτη» γράφουν την πατρίδα τους οι μονιασμένοι Μανιάτες καπεταναίοι στο περίφημο πρακτικό των Κιτριών.
  «Αξίως της Σπάρτης και εαυτών απέθανον», είπε ο Πετρόμπεης όταν έμαθε τον θάνατο του αδερφού του και του γιού του.
  «Άνδρες Σπαρτιάται» προσφωνούνται, κατά τον Βυζαντινό χρονογράφο Χαλκοκονδύλη, οι Μανιάτες αμέσως μετά την Άλωση.
  «Σπαρτιατικοί λεγεώνες » αποκαλούνται τα μανιάτικα σώματα στα Ορλωφικά.
  «Σπαρτιατικόν στρατόπεδον» χαρακτηρίζεται ο ένοπλος συναγερμός της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821, τότε που εδόθη το πρώτο επαναστατικό σύνθημα.
  Κι’ όταν έπεσε το Μεσολόγγι, οι αρχηγοί της Μάνης γράφουν στον Ιάκωβο Κορνήλιο,  μέλος της Επιτροπής του Αγώνος : «… η πτώσις του Μεσολογγίου καιρίως τους πάντας μας επλήγωσε… Αμέσως απεφασίσαμεν μεθ’ όρκου όλη η Σπάρτη (Μάνη) αφίνοντας κατά μέρος όλα τα πάθη μας, κάμνοντας αδερφούς τους φονείς μας εκηρύξαμεν άπαξ άπαντες την αμνηστίαν και με αμετάτρεπτον γνώμην μας απεφασίσαμεν να μιμηθώμεν τον θάνατον των αειμνήστων εκείνων αθανάτων ηρώων…».
  Και σ’ ένα έγγραφο προς το Εκτελεστικό Σώμα «…. απεφασίσαμεν δια να οχυρώσωμεν την θέσιν του Αλμυρού,  έως να πληροφηθώμεν δια που σκοπεύει να κινηθή ο εχθρός. Ει μεν δοκιμάσει να εισβάλη αυτό μέχρι τελευταίας πνοής μας, ει δε πάλιν και το σχέδιον του είναι διαφορετικόν, θέλει κινηθώμεν ημείς κατ’ αυτόύ δια να ματαιώσωμεν τους ολεθρίους σκοπούς…. ».     
Η βιβλιογραφία αποκρύπτεται μέχρι κυκλοφορίας του βιβλίου, επειδή αναπαράχθηκαν άρθρα του συγγραφέως άνευ αναφοράς του ονόματός του, της ιστοσελίδος αλλά και του βιβλίου μέρος α που αναφέρεται κάτωθι.
http://pirforosellin.blogspot.gr/  - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.24
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου