Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Λύθηκε το αίνιγμα; Η Αφροδίτη της Μήλου κρατούσε αδράχτι και έκλωθε, σύμφωνα με νέο 3D πείραμα / L'indovinello è stato sciolto? Afrodite di Milos stava tenendo un fuso e girava, secondo un nuovo esperimento 3D



Μία από τις άπειρες θεωρίες που δεν έχει καταρριφθεί για το τι κρατούσε με τα σπασμένα χέρια της η πανέμορφη Αφροδίτη της Μήλου είναι αυτή της


 Elizabeth Wayland Barber, ομότιμης καθηγήτριας στο Occidental College και ειδική στις κλωστοϋφαντουργικές τέχνες στην αρχαιότητα, που το 1994 υποστήριξε ότι  το άγαλμα απεικόνιζε την Θεά Αφροδίτη να γνέθει -  κρατούσε μια ρόκα με μαλλί στο υψωμένο αριστερό της ώμο, ενώ με το δεξί της χέρι οδηγούσε το νήμα στο αδράχτι που κρέμονταν μπροστά της.
    Η θεωρία αυτή φαίνεται ότι ευσταθεί, σύμφωνα με ένα νέο πείραμα ερευνητών στην ιστοσελίδα Slate.com που προσέλαβε  έναν ειδικό στις 3D αποτυπώσεις, να αναπαραστήσει το άγαλμα σε αυτή τη στάση. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα δείχνει ότι πράγματι, η στάση του σώματος και των χεριών της Αφροδίτης της Μήλου ταιριάζουν απόλυτα με την στάση που θα είχε μια γυναίκα,  εάν πόζαρε ως μοντέλο που γνέθει όρθιο για το άγαλμα.
   «Αυτή ήταν μια στάση γνωστή και επώδυνη στις γυναίκες που ζούσαν στην αρχαία Ελλάδα» υποστηρίζει η Barber ενώ η στάση  με το αδράχτι είναι η κατάλληλη μεταφορά για τη θεά του έρωτα και της αναπαραγωγής. «Κάτι νέο δημιουργείται.  Οι γυναίκες τραβούν το νήμα έξω από το πουθενά, ακριβώς όπως παράγουν μωρά από το πουθενά», γράφει η επιστήμονας στο βιβλίο της με τίτλο «Γυναικεία επαγγέλματα: Τα πρώτα 20.000 χρόνια».

venus-de-milo-spinning-thread


Επίσης, σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Rachel Rosenzweig, για τους αρχαίους Έλληνες, το κλώσιμο, είχε συνάφεια με το σεξ. Ήταν μια παραγωγική απασχόληση για τις πόρνες, ενώ περίμεναν για τους πελάτες.
http://pirforosellin.blogspot.gr/   -  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.[ 12-1-20=196]
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου